Geluk Nu

headerphoto

Waarom in de Onderneming?

Wanneer we denken over het werk dan denken we vaak aan stress, frustraties en conflictsituaties.

Toch hoeft werk helemaal niet te zijn wat we denken dat het is als we ons zelf wat beter zouden kennen.
Dan bedoel ik niet het leren kennen door te praten over wat wat we zondagmiddag gedaan hebben maar van elke situatie op het werk bewust zijn van gedachten, gevoelens en emoties die opkomen. Je eigen baas of je collega, elke situatie is een relatie t.a.v de ander en elke relatie geeft een ieder de mogelijkheid om zich zelf te kennen.
We bevinden ons allen minstens 8-10 per dag op het werk. Het werk is dus ons leven en ook op het werk kunnen we zien hoe we ons gedragen, hoe we denken, wat onze gevoelens zijn. Geen weerstand maar bewustzijn dus. Geen actie of reactie maar bewustzijn. Hoe bewuster we zijn hoe verstandiger we beslissingen kunnen nemen.

Voordelen van Zelfkennis in de onderneming

Waarom Zelfkennis:

  • Bewuster beslissingen nemen
  • Beter de realiteit in zien
  • Betere begeleiding van anderen omdat je door je zelfkennis minder onzeker bent van je zelf
  • Betere kennis van je eigen kunnen en niet kunnen en het meer open staan voor verbetering door minder gehecht te zijn aan de identiteit
  • Meer respect voor je medemensen
  • Positieve benadering in het leven en op het werk
  • Beter doelstellingen kunnen maken
  • Minder conditionering van het verleden en meer focus op het nu
  • Beter een doel kunnen bereiken doordat je minder gehecht bent aan het resultaat en meer aan de weg naar het resultaat

Net zoals een plant niet kan groeien zonder de wortels geld dat ook voor de mens.
Als we willen groeien en daardoor ook de onderneming moeten we steeds de realiteit onder de ogen blijven zien. De realiteit is de basis waarom je iets onderneemt, wat wil je er mee bereiken. Wat zijn de doelstellingen?

Nyenrode Business Universiteit

Zelfkennis en spiritualiteit in de onderneming wordt steeds meer gezien als onafscheidelijk. Nyenrode heeft onlangs een speciale leerstoel geïntroduceerd. Nyenrode heeft ook een Business Spiritualiteit Magazine uitgegeven.

Creativiteit in de onderneming

Zelfkennis in de onderneming heeft niet te doen met vage toestanden, met oosterse filosofie en andere spirituele praktijken. Het is simpel het bewuster in je leven omgaan en daardoor ook bewuster zijn op het werk. Ik heb altijd gemerkt dat de bewustwording van een probleem de chaos in het hoofd wegneemt en het resultaat komt altijd beter overeen met dat wat je voortijds bewust was.
Zelfkennis heeft ook niet te doen met de hele dag mediteren. Het mediteren kan echter wel helpen om bepaalde dingen beter in te zien en tevens de rust in je lichaam te brengen waardoor creativiteit mogelijk is. De zelfkennis is een bron van creativiteit. De creativiteit zit hem in de zelf en daardoor is het nuttig te weten waardoor de creativiteit gehinderd word, zoals bijvoorbeeld. de bedenkingen maken over iets.