Vreugde en Wijsheid in het Nu

headerphoto

Doener of geen doener?

Spirituele leringen suggereren dat er geen doener is of te wel geen afgescheiden zelf die iets doet.

Dat klinkt nogal verwarrend immers als ik ‘s ochtends ontbijt eet of ik ga boodschappen doen in de plaatselijke supermarkt wie eet dan dat ontbijt en wie gaat dan naar de supermarkt?

Wat valt er te doen als er geen doener is? Waarom blijft mijn vrouw bij mij als ze bij niemand is?

Toch als je onderzoekt zoals Ramana Maharshi aangeeft in zijn leer wie de ik dan is dan zie je dat er niets is wat je kunt identificeren met een alleenstaande zelf.

Maar wie heeft dan de tuin gemaaid? De grasmaaier maait pas toen ik ben begonnen met hem te pakken en te bewegen.

De spirituele Leraar Nirmala beweert dat het soms eenvoudiger is te zeggen dat alles het gras maait. Immers als we terugkijken wat er achter het grasmaaien zit dan kun je zien dat je moeder je geleerd heeft de tuin netjes op te ruimen en je vader je geleerd heeft om verantwoordelijkheid te nemen en dat hun ook weer beïnvloed zijn door hun omgeving en hun cultuur. Verder word het gras gemaaid door ijzer, door elektriciteit, door de verschillende onderdelen van de motor en de personen die de grasmaaier ontwikkeld hebben en samen in één geheel geplaatst hebben en al die aspecten hebben ook weer verschillende oorsprongen. Alles is dus gekoppeld aan alles. Alles maait het gras.

Toch klopt ook dit niet helemaal. Als iedereen het gras maait dan kan ik dus lekker een dutje doen en het gras wordt gemaaid?

Dat er niet een doener is is niet volledig juist, dat iedereen de doener is is niet volledig juist en dat de Ik de doener is is ook niet volledig juist.

Nirmala vindt dat het er helemaal niet toe doet of er een juist antwoord is of er een doener of niet is. Het nu ligt in de vraag zelf, niet in het antwoord.

Het leven ontvouwt zich op steeds verschillende manieren en we kunnen het alleen maar ontdekken wat het alles en niets gaat doen in het huidige moment.

2 reacties op “Doener of geen doener?”

  1. Wendy :

    Leuk deze gedachte kronkel!

  2. Frank Manders :

    Spirituele leringen suggereren dat er geen doener is of te wel geen afgescheiden zelf die iets doet.

    Dat is geen suggestie, zo is het.

Reageren?