Vreugde en Wijsheid in het Nu

headerphoto

Archief van April 2010

Lunch met Prof. Krishna

27 April 2010

Gisteren heb ik geluncht met Prof. Krishna.
Prof. Krishna was voor zijn pensioen professor natuurwetenschappen aan de Banaras Hindu Universiteit.
Op zeer jonge leeftijd (in 1955) zag hij het boekje van Krishnamurti “Talks to Students” staan in de boekenkast van zijn vader.
Sinds dat moment heeft hij elk moment aangegrepen om Krishnamurti te ontmoeten en met hem te dialogeren.

In 1958 vroeg een familievriend om samen te lunchen met Krishnamurti.
Krishnamurti vroeg hem toen wat hij deed in zijn leven. Krishna antwoordde dat hij studeerde aan de universiteit. Krishnamurti vroeg hem waarom, Krishna antwoordde om een goede baan te krijgen. Krishnamurti antwoordde hem doe alles met passie, maak je niet druk over de toekomst.
Na deze lunch zijn ze in innig contact gebleven tot aan de dood van Krishnamurti in 1986.
Prof. Krishna was één van de drie mensen aanwezig bij het overlijden van Krishnamurti.
Hij heeft vervolgens op verzoek van Krishnamurti zijn as o.a. in de Ganges verspreid.
Krishna vertelde dat Krishnamurti zich zijn verleden niet meer kon herinneren. Hij had er helemaal geen idee bij. Krishna vertelde dat er ergens iets gebeurd moest zijn wat hem zijn verleden heeft doen vergeten. Tot aan het einde van de jaren 20 kon hij zich helemaal niets herinneren. Hij kon zich zelf het gezicht van zijn broer niet herinneren die in 1925 overleden is.
Krishna vertelde dat Krishnamurti eigenlijk een hele slechte leerling was. Hij was lang niet zo briljant als zijn broer. Toch hield de Theosophical Society vast aan Krishnamurti als zijnde de nieuwe leider. Krishnamurti was volgens hen helemaal zonder ego.
Net voor zijn overlijden vroeg Krishnamurti prof. Krishna om direkteur te worden van de Rajghat Besant School. Dat is hij gebleven van 1986 tot 2002. Prof. Krishna reist nu de hele wereld over om te spreken over Krishnamurti. Alvorens naar Italië te komen, was hij in Frankrijk en vandaag vertrekt hij naar Ojai in de VS, de plaats waar Krishnamurti woonde, om daar een toespraak te houden.

Wat ik opmerkelijk vond was dat Prof. Krishna vertelde dat Krishnamurti het boek First and Last Freedom niet zelf geschreven heeft maar dat het stukken van zijn toespraken waren.
Het staat ook foutief geschreven in Wikipedia.
Zijn eerste boek “At the feet of the Master” (1910) kon Krishnamurti zich zelfs helemaal niet herinneren te hebben geschreven.
De enigste boeken die Krishnamurti zelf geschreven heeft volgens Prof. Krishna zijn:
– Education and the Significance of Life
– Krishnamurti’s Notebook
– Krishnamurti’s Journal
– Commentaries on Living I
– Commentaries on Living II
– Commentaries on Living III
Krishnamurti vond dat zijn leer pas vanaf 1930 de juiste is. Hij heeft nadien nog wel enige kleine dingen aangepast, bijv. de ontmoetingen met Prof. Bohm heeft zijn leer wat meer schematische gemaakt, maar in grote lijnen is zijn leer hetzelfde gebleven.

We hadden een leuke middag.
We hebben een salade en een heerlijke vegetarische pasta gegeten aan het Lago Maggiore.
We zijn daarna samen met iemand van het Italiaanse Krishnamurti committée een heerlijke wandeling gaan maken aan het meer. We hadden het nog over enlightenment, over bollywood films, over sport en ondertussen genoten we van een heerlijke middag.
Ik heb Prof. Krishna reeds 2x eerder ontmoet en het was altijd erg aangenaam, zo ook deze keer.
Ik kijk al weer uit naar de volgende ontmoeting met hem.

Verboden voor Burka’s

11 April 2010

Na gisteren een heerlijke warme dag te hebben gehad met 26 graden hadden we vandaag het idee om de alpen in te rijden.
We zijn om 12 uur vertrokken. De temperatuur was 5,5 graad. Meer dan 20 graden kouder dan de dag ervoor. Ondanks dat het koud was was het een heerlijke dag.
Rond 13.00 kwamen we aan in het plaatsje Varallo Sesia. De temperatuur was ondertussen gedaald naar 4 graden maar de koude rillingen gingen over onze rug toen we het bord zagen bij binnenkomst van Varallo.

Verboden voor Burka’s. Verboden voor Vu Cumprà. Vu cumprà is dat wat de Senegalezen in Italië zeggen om hun waar aan te bieden aan de plaatselijke bevolking en wat betekent “wil je kopen?”.
Gelukkig mochten mensen met sluiers wel het plaatsje betreden.
De burgemeester van Varallo is een man die erg actief is in  zijn plaats en onlangs wederom gekozen is tot burgemeester met over de 70% van de stemmen van de plaatselijke bevolking.
Hij maakt ook deel uit van het nationale parlement.

Ondanks het goede werk wat hij doet verbaasd het me echt dat anno 2010 zoiets mogelijk is.